Een kruid dat veel wordt gebruikt in de keuken is rozemarijn. Rozemarijn geeft gerechten een lekker bijsmaakje en is ook nog eens goed voor onze gezondheid! In Nederland is het zelfs een van de meest gebruikte kruid in de keuken en dit is niet voor niets! Wil jij meer weten over dit kruid, waarvoor je het kunt gebruiken én welke geneeskrachtige eigenschappen dit kruid heeft? Lees dan snel verder, wij leggen je alles uit!

Wat is rozemarijn?

Rozemarijn is een kleine struik met takjes met smalle naaldjes. Deze naaldjes worden vervolgens geplukt of van het takje af gerispt en in gerechten verwerkt. Je kunt het takje zelf ook gebruiken en naderhand weggooien. Verder is rozemarijn een kruid dat in het voorjaar blauwe of witte bloemetjes geeft. De blaadjes blijven ook in de winter groen. Hierdoor kun je het kruid het gehele jaar door eten. Het behoort tot de lipbloemenfamilie, net zoals salie. Als de plant goed verzorgd wordt, kan deze wel tot 50 centimeter hoog groeien.

Waar gebruik je rozemarijn voor?
Rozemarijn kun je eigenlijk in elk gerecht gebruiken. Veel mensen vinden het lekker om rozemarijn over de gebakken aardappeltjes te strooien en mee te bakken in de oven. Verder kun je het ook over vlees gebruiken, aangezien het een iets scherpere smaak geeft. Dit is bijvoorbeeld lekker met lams en rundvlees. Rozemarijn tilt de smaakbeleving naar een hoger level met de heerlijke aroma en kruidensmaak. Verder kun je rozemarijn ook in thee verwerken. 

Gezondheidsvoordelen

Rozemarijn staat erom bekend de bloedcirculatie te verbeteren. Zeker voor mensen met een lage bloeddruk is dit ideaal. Hiernaast is het ook goed voor je lever en nieren, verbeterd het je spijsvertering én heeft het een gunstige invloed op je metabool syndroom. Het voert giftige stoffen af en het draagt tevens bij aan een beter humeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *